12 jaar cel voor doodschieten van kapper in auto met dochtertje op achterbank

In deze strafzaak is Mr. Maarten Witlox de strafpleiter.

Abdallah M. (50) is gisteren veroordeeld tot 12 jaar cel voor het in de auto doodschieten van Seif Ahmed, met wie hij bevriend was. De rechtbank vindt het extra schokkend dat het destijds 14 maanden oude dochtertje van Ahmed tijdens de moord achterin de auto zat.

Over deze zaak sprak Peter R. de Vries bij RTL Boulevard, voordat hij werd neergeschoten.

Het OM, dat betoogde dat de daad van M. de samenleving had geschokt, had 14 jaar cel geëist.

Het gebeurde allemaal op 1 oktober 2019. Om 17.15 uur trof een passant de 34-jarige Seif Ahmed bebloed in een auto aan op een afgelegen parkeerplaats bij Tuinpark Nieuw Vredelust op de Buitensingel in Duivendrecht. Hij belde 112. Op de geluidsband van het 112-gesprek is te horen dat hij ontsteld roept: “Er zit een kind achterin.”

Hulpverleners probeerden Ahmed nog te reanimeren, maar die overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Tijdens de inhoudelijke behandeling werd uitvoerig ingegaan op de vraag of de dood van de kapper geen zelfmoord was. M. zou de dood van Ahmed daarop hebben willen laten lijken, meent de rechtbank. M. heeft altijd weersproken dat hij Ahmed om het leven heeft gebracht. “We waren als broers. Hij was een goede vriend,” zei hij eerder.

Uit onderzoek is gebleken dat de kapper vanaf 2,5 centimetervanuit de bijrijdersstoel werd doodgeschoten. Op het wapen werd dna aangetroffen van M. en niet van Ahmed. Ook is er uitgebreid onderzoek gedaan op de plaats delict, naar de telefoons en het vuurwapen.

461.000 euro schadevergoeding

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut is het ‘meest aannemelijke scenario’ dat de dader het wapen na de daad in de handen van Ahmed heeft gedrukt.

De raadsman van M. vroeg om vrijspraak, wegens gebrek aan overtuigend bewijs, maar de rechtbank zag ‘geen ruimte voor een andere conclusie dan dat M. hem heeft doodgeschoten’.

Behalve de gevangenisstraf moet M. ook ruim 461.000 euro schadevergoeding betalen aan de kinderen, de weduwe en de moeder van het slachtoffer.

De rechtbank sprak van ‘een buitengewoon ernstig en schokkend strafbaar feit’. “De verdachte was de gerespecteerde huisvriend van het slachtoffer en diens vrouw en werd door hen vertrouwd.”

Volgens de rechtbank wist de verdachte dat het 14 maanden oude dochtertje van het slachtoffer achterin in de auto zat, toen hij zijn ‘vriend’ met één pistoolschot van zeer nabij een kogel in het hoofd schoot. Dat maakt het feit extra schokkend.

De dochter van het slachtoffer is na het overlijden van haar vader gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis waarvoor zij EMDR-behandelingen heeft ondergaan.

Opsporingsmethoden

Dat de eis van het OM niet geheel is overgenomen, is omdat het OM opsporingsmethoden heeft gebruikt die naar het oordeel van de rechtbank te ver gingen. Zo werd de zus van M., die niets met de zaak te maken heeft, zichtbaar gevolgd.

M. blijft ontkennen iets met de dood van Ahmed te maken te hebben. “Jullie hebben een onschuldige man berecht,” zei hij na afloop in de rechtszaal. Hij gaat in beroep.

Bron: https://www.parool.nl/amsterdam/12-jaar-cel-voor-doodschieten-van-kapper-in-auto-met-dochtertje-op-achterbank~bcc2687f/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Copyright 2018 © All rights Reserved.